Evangelický kostel ve Stonavě se dočkal dlouho očekávané rekonstrukce

23.9.2024

Farní sbor Slezské církve evangelické augsburského vyznání ve Stonavě usiloval o dofinancování oprav kostela, který byl postaven v roce 1938 a do této doby neprošel žádnými zásadními úpravami. V roce 2023 proto farní sbor zahájil rozsáhlou rekonstrukci tohoto kostela, která zahrnovala instalaci moderních technologií pro šetrný provoz jakými jsou fotovoltaické panely, bateriové úložiště a tepelné čerpadlo. Během pokládání podlahového vytápění však bohužel došlo k odhalení rozsáhlých skrytých havárií podlahy. Tento havarijní stav si vyžádal nutnou sanaci, nátěr nových omítek a následnou výmalbu celého kostela. Původní projekt žel nepočítal s těmito vícepracemi, a proto farní sbor požádal nadaci o mimořádný grant na pokrytí těchto prací. Nadace na tento projekt přispěla v rámci Operativního fondu

Po dokončení rekonstrukce se kostel stal otevřeným prostorem pro širokou škálu aktivit napříč generacemi. Žáci místních základních škol, české i polské, navštěvují kostel v rámci výuky náboženství a dalších aktivit. Mladí lidé se scházejí v sále farního sboru, kde se konají různé aktivity a programy zaměřené na jejich zájmy a potřeby. Kostel tak podporuje rozvoj komunity a přátelství mezi mladými lidmi. Pravidelné bohoslužby a další duchovní programy oslovují dospělé a seniory, kteří hledají spojení s vírou a komunitou. Kostel tak nabízí prostor pro prohloubení duchovního života a nalezení smysluplného trávení volného času. Kostel je také otevřen i pro nepravidelné hudební a kulturní akce, jako jsou vystoupení pěveckých sborů, hudebních souborů a dalších umělců. Tyto akce obohacují kulturní život Stonavy a přispívají k rozvoji komunity.